Infobar icon

Odporúčame vám slovenský zázvorový nealkoholický nápoj ZINGI. Med, citrónová šťava, zázvorová šťava a nič viac. 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Sú BIO potraviny zdravšie ako potraviny zo supermarketu?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
18.04.2024

BIO potraviny sú určite zdravšie než bežne dostupné potraviny bez BIO certifikátu a to z jedného jediného dôvodu. Používanie pesticídov, umelých hnojív či pestovanie GMO v bežnom (konvenčnom) poľnohospodárstve.

Pri bežnom (konvenčnom) pestovaní sa môžu, a aj sa vo veľkom používajú pesticídy, najmä glyfosát. Glyfosát je najpredávanejší a najúčinnejší herbicíd na svete, ktorý sa používa najmä v poľnohospodárstve, záhradníctve na ničenie buriny a iných nežiadúcich  rastlín. Princíp glyfosátu je založený na blokovaní enzýmu 5-enolpyruvylshikimát-3-fosfát (EPSP), ktorý je kľúčový pri tvorbe aminokyseliny tyrozínu a niektorých ďalších metabolických procesov v rastlinách.

Glyfosát bol patentovaný spoločnosťou Monsanto (súčasť skupiny Bayer) v roku 1974 pod názvom Roundup, dnes sa už predáva pod rôznymi obchodnými značkami. Avšak v roku 1996 vedci v Monsanto zmenili pšenici genetiku takým spôsobom, aby glyfosátu odolala. To umožnilo chemické dozrievanie obilia, teda dosúšanie tesne pred žatvou. Chemické dozrievanie obilnín sa používa najmä v krajinách, kde nie sú ideálne klimatické podmienky na pestovanie určitých obilnín. Napr. tvrdá pšenica (semolina) je typická stredomorská obilnina, ktorá vyžaduje sucho a teplo. Ak ju však chcete dopestovať v krajinách, ktoré nemajú takú klímu, tak musíte obilniny postrekovať tesne pred žatvou, aby sa vysušili a chemicky „dozreli“. Ak plodinu postriekate herbicídom tesne pred žatvou, tak v plodine tesne po žatve máte maximálne dávky herbicídov. Od roku 2000 používanie herbicídov extrémne stúplo a od roku 2000 extrémne stúpla aj intolerancia na lepok a všetky autoimunitné ochorenia. Na vine nie sú potraviny, ale veľké farmy, ktoré vo veľkom používajú glyfosáty, ktoré im umožňujú chemické dozrievanie obilia, strukovín, semien, zemiakov,...  Glyfosát bol dokonca nájdený aj v pive, moči či materskom mlieku. Zaujímavosťou je, že reziduá glyfosátu sa nájdu vždy, keď výskum robí nezávislé združenie. Ak výskum je zaplatený nejakou firmou alebo lobbingom, tak reziduá sa nikdy nenájdu alebo sa nepreukáže škodlivosť glyfosátu. V posledných rokoch sa okolo glyfosátu a jeho škodlivosti roztrhlo vrece a čoraz viac nezávislých výskumov dokazuje prepojenie medzi glyfosátom a rôznymi zdravotnými problémami, najmä rakovina, poruchy endokrinného systému alebo poškodenie vodných ekosystémov. Nehovoriac o pitnej vode, v ktorej sa takisto nachádzajú reziduá herbicídov.

BIO poľnohospodárstvo zakazuje používanie pesticídov. Upozorňujem, že aj pri domácom pestovaní ovocia a zeleniny veľa záhradkárov používa lacné chemické prostriedky. Ruku na srdce, koľko záhradkárov si priplatí za BIO postrek vo forme výluhu z morských rias? A tak sa nečudujme, ak máme suseda, ktorý vo veľkom ochraňuje ovocie a zeleninu chemickými postrekmi a potom vám ich z lásky chce darovať. Alebo si kúpime lacné ovocie a zeleninu z Poľska a tešíme sa ako sme ušetrili. Ale dokedy? Dokedy bude naše telo zvládať zbavovať sa toxínov z potravín?

Nevýhody BIO potravín sú v ich dostupnosti a cene. Ale to sú dve prepojené nádoby. Ak sa zvýši dopyt po BIO potravinách, tak sa zníži cena. Treba si uvedomiť, že pri kúpe BIO potravín si priplácame aj za nepoužívanie lacných herbicídov a v konečnom dôsledku prispieva tak aj ku zlepšeniu životného prostredia, ktoré nie je zamorené pesticídmi.

BIO produkty sú certifikované nezávislým organizáciami, ktorých úlohou je overiť, či sú produkty v súlade s BIO štandardmi a požiadavkami. Certifikácia sa vykonáva za účelom zabezpečenia, že BIO produkty spĺňajú stanovené normy používania pesticídov, umelých hnojív, geneticky modifikovaných organizmov a ďalších faktorov, ktoré definujú BIO poľnohospodárstvo.

Na Slovenskú pôsobia dve certifikované nezávislé organizácie:

  1. Naturalis SK, s.r.o.  – SK-BIO-002
  2. Biokont SK, s.r.o. – SK-BIO-003

To, či výrobca alebo distribútor je registrovaný v systéme ekologických prevádzkovateľov, si vie zákazník overiť na tejto adrese https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/index#!?sort=-issuedOn

Napr. naša firma sa takto zobrazuje https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/SK-BIO-003.703-0000637.2023.001.pdf

Uličný Dalibor, článok pre Aktuality.sk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia