Infobar icon

Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Viete ako sa vyrába aktívne uhlie binchotan?

Naše články - BLOG

Pred viac ako 300 rokmi, počas obdobia japonských dejín Edo, sa japonským výrobcom uhlia z provincie Kishu (dnešná prefektúra Wakayama) podarilo zdokonaliť svoje výrobné techniky natoľko, že vzniklo uhlie výnimočnej čistoty a kvality.

Uhlie bolo vyrábané z dubov Ubame pochádzajúcich zo zalesnených údolí Kishu. Drevené odrezky (celé stromy na tento účel nikdy neboli vyrúbavané – drevná hmota sa získava tradičnou ekologickou metódou tzv. “selektívneo orezu”, angl. selective cutting, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO ako kultúrne poľnohospodárske dedičstvo) boli umiestňované do veľkých pecí v skalných dutinách.

Výrobný postup ako tajomstvo remeselníkov

Netrvalo dlho, než Japonci objavili, že toto uhlie oplýva výnimočnými kvalitami. Po generácie bola výroba uhlia binchotan prísne strážená ako tajomstvo remeselníkov z Kishu. Nakoniec bolo ale tajomstvo vyzradené učňom, ktorý odišiel na japonský ostrov Shikoku, a odtiaľ sa rozšírilo do celého Japonska.

Až do 20. storočia sa binchotan považoval za nevysvetliteľne “zázračný” a jeho používanie bolo súčasťou “ľudovej múdrosti”. Neskôr, s príchodom mikroskopov a modernej chémie, boli jeho vlastnosti a účinky vedecky zdokumentované.

Až 10 dňový proces výroby

Uhlie binchotan sa vyrába z pomaly rastúcej japonskej odrody duba Ubame (Quercus phillyreoides). Vetvy ubamského dubu sú pevne zviazané do stohov a umiestnené do pece tesne vedľa seba. Následne prebieha ich pomalé zahrievanie s minimálnym prísunom kyslíka do pece.

Posledná fáza výroby je úplne špecifická pre uhlie binchotan. Dochádza k prudkému prísunu kyslíka a rozžeraveniu uhlia na teplotu 1000 stupňov Celzia. Pre porovnanie – bežné uhlie sa vyrába pri teplotách 500 stupňov Celzia. K vytiahnutiu rozžeravených stohov z pece musí dôjsť v príhodný okamih – ani príliš skoro, ani príliš neskoro, aby nedošlo k rozpadu uhlia na prach.

Po vytiahnutí sa stohy zasypú popolom a pieskom a pomaly vychladnú. V dôsledku tohto postupu je Binchotan pokrytý jemným bielym popraškom a zvykne sa označovať ako “biele uhlie” (white charcoal). Táto výrobná procedúra je remeselne náročná a trvá 10 dní. V žiadnom prípade nejde o “pásovú” výrobu. Jedna výrobná šarža neobsahuje viac ako 600 kg Binchotanu. Výsledkom je vznik uhlia najvyššej kvality – s obsahom uhlíka 95-99% hmoty a extrémne členitou štruktúrou mikropórov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia